Újság >> Cikkek

Baba nyuszi gondozása Megosztás: f i

Baba nyuszi gondozása

Amikor az anya nyúl megellik, a kisnyuszik nagy utazáson mennek keresztelül, ami megviselheti őket. A kisnyuszik picit félnek, mert eddig biztonságban voltak az anya nyúl méhében. Miután a kisnyuszit örökbefogadtad, a kisnyuszinak alkalmazkodnia kell az új körülményekhez.

Baba nyúl pelenkázása

A boltokban nem igazán lehet kapni “nyúlpelenkát”, így egy kis méretű babapelenka is megteszi. Tedd le a kisnyuszit egy sima felületre, hanyatt, majd tedd a feneke alá széttárva a pelenkát! Tedd rá a hajtókákat többször a lábaihoz, ahányszor csak ráfér, de ne legyen túl szoros, és ne potyogjanak ki a nyúlbogyók!

Baba nyúl szemének ápolása

Az anya nyúl ellésénél a kisnyuszik szeme fertőződhet, így a szemüknek ápolása nagy odafigyelést igényel. Emiatt az ellést követően a kisnyuszik szemébe 1%-os ezüst-acetát-oldatot cseppentenek. Mielőbb kérdezz utána, hogy ez megtörtént-e, mert sokan nem foglalkoznak vele! Ha nem, neked kell beszerezned ilyen oldatot! Bizonyos esetekben mégis előfordulhat a kisnyuszi szemének váladéka, és könnyen csipásodik. Ha a kisnyuszi szeme csipás, nem szabad hagyni! Langyos kamillás vattával kell, egy határozott mozdulattal eltávolítani a kisnyuszi szeméből a csipát! Ha 2-3 nap múlva is csipás a kisnyuszi szeme, állatorvoshoz kell fordulni, aki ilyenkor kisállat antibiotikumot ír fel a kisnyuszinak.

Baba nyúl orrának ápolása

A kisnyuszik orra nagyon apró, így tisztítása nehézkes. Amikor a kisnyuszi lélegzik, az orra mozog, és ekkor porszemek kerülnek az orrába, és váladékos lehet. A váladékot tengervizes oldatos zsebkendővel le lehet törölgetni a kisnyuszi orráról.

Baba nyúl fülének ápolása

A kisnyuszik füle hatalmas tapsifül, így tisztítása könnyebb. A kisnyuszik fülében sok fülzsír termelődik. A fülzsírnak nagyon fontos szerepe van, védi a kisnyuszi dobhártyáját a fertőzésektől. A kisnyuszi fülébe semmilyen eszközzel sem szabad belenyúlni, mert felsérted a dobhártyáját! Csak a kisnyuszi fülkagylójának bemenetét szabad tisztítani benedvesített zsebkendővel.

Baba nyúl karmának ápolása

A kisnyuszik karma túl hosszú, és megkarmolhatják magukat. Ilyenkor a kisnyuszi mancsára mancsvédő textilt kell húzni. Karomvágáshoz megfelelő a lekerekített végű karomvágó, melyet csak a kisnyuszi karmához használsz. A karomvágót minden használat előtt fertőtlenítsd! Akkor vágd le a karmát, mikor a kisnyuszi elszenderedett, mert úgy nem tiltakozik ellene. Ne vágd túl rövidre, mert begyulladhat a bőr! A kisnyuszi köldökcsontjának ápolására is fokozott figyelmet kell fordítani, és lehetőleg minden nap meg kell fürdetni a kisnyuszit.

Ha tetszett a cikk, szavazz, és írj kommentet!


Szólj hozzá:

Még nincs hozzászólás ebben a topicban.


 
  Nyuszitanya  · Copyright © 2011-2020 · Minden jog fenntartva. · Használati feltételek & Jogi és adatvédelmi nyilatkozat